sestdiena, 2009. gada 3. janvāris

Kas ir komas stāvoklis?

Lai labāk varētu izprast, kas ir komas stāvoklis, varat izlasīt citātu no grāmatas "Mistaken identity" ("Sajauktā identitāte", 2008). Tā ir divu kristīgu ģimeņu kopīgi sarakstīta grāmata, kurā soli pa solim var sekot, kā traģiska autoavārija mainīja šo ģimeņu dzīves. Mēs izvēlējāmies citēt izvilkumu no šīs grāmatas, jo nevarētu tik precīzi aprakstīt un izskaidrot komas stāvokli, kā šeit to izstāsta dakteris. Kad nolasījām to Zintai, viņa teica, ka tas ir arī tas, ko viņai saka mūsu Latvijas ārsti.
Kad meitenes vecāki jautā ārstam-neirologam, kas notiks ar viņu meitu, tas atbild sekojošo:
"Laura ir komā, un nav nekādas garantijas, ka viņa jebkad pamodīsies no tās, vai, ja tas notiks, ka viņa būs tas pats cilvēks, kas pirms tam. Jums jāsaprot, kas tas ir. Jūsu meitai ir ļoti smaga smadzeņu trauma, ko izraisīja negadījuma stiprais trieciens. Mēs nevaram pateikt cik plaši smadzeņu bojājumi viņai ir, kā arī mēs nezinām kādu atveseļošanos jūs varat sagaidīt. To rādīs tikai laiks. ... Jūsu meita nepamodīsies kādu dienu, it kā viņa pamostos no pēcpusdienas snaudiena. Pamošanos no komas (iziešana no komas stāvokļa) var salīdzināt ar izniršanu no ļoti dziļiem ūdeņiem. Laika gaitā viņa pakāpeniski tuvosies ar vien tuvāk un tuvāk ūdens virsmai. Patreiz nav iespējams pateikt cik tuvu viņa pienāks ūdens virsmai, kā arī vai viņa vispār jebkad pilnībā pamodīsies. ... Jums arī jāzina, ka Laurai jau no paša atveseļošanās sākuma ir sagaidāmi ne tikai daudzi uzlabošanās, bet arī pasliktināšanās brīži. Lūdzu nesapriecājaties par daudz par kādu uzlabošanās zīmi, tāpat arī lūdzu nekrītat izmisumā, ja atkal ir pasliktināšanās. Mums daudzas reizes atkārtosies abas no šīm pazīmēm. ... Jūsu klātbūtne var palīdzēt jūsu meitai. Mums gan ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nepārstimulētu Lauru, taču kad sarunājaties ar viņu un darāt viņai zināmu, ka esat šeit, palīdz smadzeņu neironiem sākt darboties (to fire) un savienoties. Un protams, jūs varat lūgt. Es zinu, ka to jau darāt. Un meitenes tēvs atbildēja: "Daudzi cilvēki to dara!".

1 komentārs:

  1. "Visam savs laiks ..." (Sal.māc.3.nodaļa) Bet mums ir cerība! Būsima pastāvīgi lūgšanās {Vēst.Tes.5-17} ar pateicību sirdī! Dievam nav nejaušību!
    Mīlestībā māsa Kristū!

    AtbildētDzēst